איזון בין הורות וקריירה

10 מפתחות ליצירת איזון בין קריירה להורות.

בעידן המודרני, רובנו מתמרנים בין משפחה ועבודה, רצים וטרודים בפרנסת המשפחה, עודים שעות נוספות והכל כמובן מכוונות טובות כדי שלו יחסר דבר לילדינו ולתא המשפחתי שלנו.

הנתונים בישראל מלמדים כי מספר לא מבוטל של ילדים אינו נפגש עם הוריו במהלך השבוע עד לשעת אחה"צ ולעיתים עד הערב.

הרבה ילדים מגיעים לבית ריק ממבוגר אחראי, נמצאים בצהרונים, אצל סבתא-סבא או מטפלת.

כל אלה ובנוסף דרישות העבודה , המאמץ, העייפות המצטברת משפיעים באופן שלילי על היחסים עם הילדים ועל דרכי חינוכם.

אכן כך, תהליך חינוכי רגיש ויעיל מצריך זמינות , יחס, תשומת לב, סבלנות ורוגע. בנוסף אותם הורים שלא נוכחים מספיק בבית ובחינוך מרגישים רגשות אשמה ומתחילים לפצות את הילדים , לוותר, להיכנע לדרישות, מרבים לבקש סליחה ונותנים ללא גבולות והכל כדי להיות אהובים על ילדיהם ולמצוא קצת "שקט זמני " ללא מריבות וויכוחים במעט הזמן שנשאר.

ברב הבתים , גם אם שני בני הזוג עובדים ומפרנסים, אחריות הגידול, הטיפול בביה"ס , בחברויות וכו' בדר"כ נופל על האם. אחד הקשיים העיקריים הוא חוסר לקיחת אחריות משותפת לתהליך החינוכי, המפתח העיקרי להצלחה של קריירה והורות היא שותפות הורית בחינוך שבאים לידי ביטוי בשיתופים, ובהתייעצויות משותפות, בתמיכה הדדית , בקבלה משותפת של החלטה לתת גיבוי אחד לשני ולא לתת לרגשי האשמה להפריע לחינוך.

אז איך עושים זאת?
  1. חלקו את הנטל בינכם: שבו יחד והחליטו מהם השלבים ביום, ומהם האירועים המיוחדים שבהם חשוב ששניכם תהיו נוכחים{יומולדת של הילדים, מסיבות סיום וכו} ומהם האירועים שבהם אפשר להתגמש{ אסיפות הורים, איסוף מחוגים) כל בית לפי סדרי העדיפויות שלו. ההחלטה צריכה להעשות כך ששני בני הזוג יהיו מרוצים ומסופקים בהתאם לזמינותם, עם רצון משותף ומטרה הדדית ומשותפת. חשוב לצאת מהתפיסה שאמא היא זו שמגדלת את הילדים ואבא מפרנס, זה כבר לא אקטואלי לדור הנוכחי שבו שני בני הזוג עובדים ומפרנסים ללא שום קשר לגודל ההכנסה.

  2. שדרו סמכות הורית: אל תתנו להעדרות שלכם להשתמע כהעברת האחריות החינוכית לאדם אחר. אחת לשבועיים בקשו מהמורים, גננת סבתא, מדריכי חוגים, לשמוע על התנהלות ילדיכם איתם, על קשיים, וקבלו עזרה וכלים להתמודדות, הבטיחו נוכחות הורים במצבי משבר ובשעת הצורך .

  3. ספקו אחד לשני תמיכה הדדית: פרגנו, תמכו, עודדו אחד את השני , זיכרו לומר אחד לשני עד כמה ועל מה אתם מעריכים אותם." אני מעריך את הדרך החינוכית שלך וההשקעה שלך בילדים" " אני מעריכה את הרצון והמאמץ שאתה עושה כדי להגיע מוקדם יותר הביתה". עשו מפגש משפחתי אחת לשבוע עם כל בני המשפחה שבו כולם יכולים לשתף, לדבר ולומר מילות עידוד אחד לשנייה , זה כלי שמאוד עוזר ותורם למערכת היחסים בבית , ולערך העצמי של כל אחד ואחת בו.

  4. היו נוכחים בצמתים חשובים בדרך : ישנם אירועים שבהם עליכם לעשות מאמץ רב כדי להיות נוכחים בו, אל תוותרו על ימי הולדת שלהם, טיולים, תחרויות טקסים, ואירועים שמשמעותיים עבור הילדים. חשוב שתהיו נוכחים בתחילת ובסיום היום כדי לחוות את הילד ולהרגיש מה עבר עליו.

  5. צרו זמן אישי ואיכותי עם הילדים: מצאו פעילויות ייחודיות רק לכם, אשר עליהם לא תוותרו גם בזמן עומס {סיפור לפני השינה, הכנת עוגה לשבת, משחק קופסא ביחד, טיול אופנים, צפייה משותפת בסרט וכדומה}.

  6. שמרו על שגרת יום: למדו את הילדים שיש שיגרת יום מסודרת , זה הבסיס לאחריות ועצמאות. קימה בבוקר, צחצוח שיניים, שיעורים, זמן טלויזיה, זמן מקלחות, חברים וכו.

  7. צרו מעבר ברור בין הבית לעבודה. עשו מאמץ והשתדלות להשאיר את העבודה מחוץ לבית, את האייפון , המחשב כבו לפרק זמן קצר כדי להתפנות אליהם נטו ללא הפרעות חיצוניות.

  8. הימנעו מהורות בשלט רחוק: כאשר אתם בעבודה, המנעו ממתן הוראות ופתרון מריבות דרך הטלפון. הגדירו להם מראש מהם המצבים הדחופים שבהם מותר להם להתקשר ולדווח מה קרה , למדו אותם דחיית סיפוקים ואיפוק עד הגעתכם לבית, ולכן חשוב שכאשר תגיעו הביתה , היו שם עד הסוף.

  9. שמשו דוגמא והשרישו התעניינות בחיי הזולת: שתפו את ילדיכם בשגרת העבודה שלכם, מה אתם עושים שם, למה חשוב לעבוד, מבלי להתנצל או להצטדק. השמיעו לידם אמירות התעניינות בבני זוגכם, כך שילמדו להתעניין, התעניינו גם אתם ביום שעבר עליהם, ועניינו אותם בחוויות מהיום שלכם.

  10. השקיעו בזוגיות: בסוף היום ההורים חוזרים אל הביחד שלהם, לעיתים עקב עייפות וחוסר חשק יש נטייה לוותר על שיחה או בילוי משותף ולשקוע בשגרה , של טרדות היומייום , בעומסים ובדאגות, זיכרו שזמן משותף , רק שלכם ללא הילדים , וסיפוק שלכם מהזוגיות זה הבסיס לרוגע בבית, השתדלו לקבוע פעם בשבוע של זמן שלכם, שם תקבלו כוחות מחודשים, מצב רוח טוב ואנרגיה להתחיל את יום המחר, זיכרו אחרי הכול בסופו של דבר הילדים גדלים ויוצאים מן הבית, בן הזוג נשאר גם אחרי, והוא יהיה הפרטנר שתיצרו היום.

שלכם, מאיה