מתבגרים וסלולרי

זוכרים את הימים של פעם - הימים בהם היה טלפון – כזה עם שפורפרת שהיינו מרימים ועם צלצול אחד ופשוט. בכל בית היה אחד כזה, בסלון ואולי עוד אחד בחדר של ההורים ורק משם יכולנו להתקשר - זוכרים שהיינו חוששים כשהיינו מדברים עם החברים מחשש שהאח הגדול או אחד ההורים יאזין מהטלפון השני - זוכרים שההורים ביקשו שהחברים לא יתקשרו אחרי שעה מסוימת בערב כי הקדשנו אותה לארוחת ערב ולמשפחה וכשהיינו מתיישבים ביחד היינו פשוט צריכים להוציא את החוט משקע החשמל וזהו! היינו מתנתקים ונמצאים במאת האחוזים בארוחת הערב המשפחתית מקשיבים אחד לשני, צוחקים אחד עם השני או על השני וביטים אחד לשני בעניים

- איפה הימים האלה היום ?

כשרצינו ללכת לחבר היינו מתקשרים בתקווה שהוא בבית וקובעים בחוץ לשחק ברחוב.

כיום עולם הטלפונים הניידים השתנה מקצה לקצה עד כי אי אפשר להאמין שהימים האלה היו בסך הכל 12 – 15 שנה אחורה - עשור אחד והכל שונה בצורה הכי קיצונית שדמיינו ?

היום , כמעט לכל ילד יש מכשיר טלפון נייד כבר בכתה א', היום הילד יכול לצ'וטט עם חבריו באפליקציות השונות בשיחות וידאו מבלי לצאת מהבית. הוא גם יכול לשחק און-ליין עם חבריו מבלי שיצטרך לזוז מהספה בסלון. קשה לראות כיום את היתרונות של הניידות הזאת שכן בעיניי עצוב שכבר כמעט לא רואים היום ילדים משחקים ברחוב כמו פעם לאן נעלמה לה התופסת, מחבואים וקלאס. זה נראה כמו אגדה רחוקה ומיושנת. התקשורת הפכה פחות אנושית ויותר וירטואלית מה שיוצר קשיים רבים אצל בני נוער. לבן נוער שיתקשה מבחינה חברתית יהיה מאוד קל לפנות לחברים וירטואליים . אני לא בטוחה כי זה הפתרון הנכון עבורם. בני אדם הינם יצורים חברתיים בטבע שלהם. אנו אוהבים חברה, מגע, אוהבים לאהוב ואוהבים להיות נאהבים,

יחד עם זאת בואו נזכור כי אין באפשרותנו לעצור את הקידמה המהירה ואת הטכנולוגיה המתקדמת בקצב מסחרר, ואפילו ללמוד לראות את הדברים הטובים בה.עלינו לדעת לאזן בין השניים, להבין שילדינו נולדו למציאות שונה, לדור שונה, דור מתקדם ומתפתח יותר ויחד עם זאת דור שעדיין זקוק להדרכה , לגבולות, לתשומת לב ולנוכחות הורית. בחמש השנים האחרונות אנו נחשפים אודות הסכנות הטמונות בעולם הוירטולי. פדופילים ומטרידים, חשיפה לעולם תוכן שכולל פורנו ואלימות, נגישות לחומרים מסוכנים וממכרים כגון סמים ואלכוהול, התמכרות לרשת, פגיעה בכישורים חברתיים וסייבר – שימוש ברשת לצורך הטרדה ופגיעה של מתבגרים במתבגרים אחרים. במפגשים עם הורים, אני מעבירה מסר להורים לגבי הצורך בנוכחותם גם במרחב האינטרנטי של ילדיהם, ולמתבגרים אנו מעבירים מסר לפעול ברשת באופן אחראי ומכבד. עם זאת, לצד כל היבטים המהווים סיכון ברשת החברתית עבור ילדינו, ברצוני להציג גם את ההיבטים החיוביים של דור זה.

בגיל ההתבגרות ,הדבר החשוב והמשמעותי ביותר אצל רב המתבגרים זה קבוצת השווים- החברים.

חשוב להם מאוד להיות עם החברה, להיות משמעותיים שם , לתפוס תפקיד כל שהוא, ולצערנו היום האיפון ,הפייסבוק , האינסטגרם והוואטסאפ הם מרכיב משמעותי בכך, הילדים מתכתבים שם, צוחקים שם, מעבירים מסרים, קובעים פגישות, משתפים תמונות וכך מרגישים שייכים לקבוצה שלהם, בגיל זה למנוע מהם את תחושת השייכות הקבוצתית הווירטואלית לעיתים יכול לעשות נזק, תלוי בילד , באופיו ובדימוי העצמי שלו.

לכן , בואו נהיה הורים שהולכים עם הקדמה של ילדינו ויחד עם זאת דואגים לשמור על היסודות והערכים שגדלנו עליהם, זה חשוב להם לא פחות מאתנו, אך בגילם הכל כך מבולבל הם לא תמיד מסוגלים לראות זאת , לכן הם צריכים הורה אחראי שיעשה סדר במקומות שיש אי-סדר, שיתן שקט במקום שיש חוסר –שקט ושיתן הכוונה ויעוץ במקום שיש בלבול. הם זקוקים לזה כמו אויר לנשימה גם אם נדמה לכם שאתם נודניקים ומציקים לפעמים, תפקידכם הוא לדעת מה קורה איתם ולשים לב להתנהגויות ותגובות חריגות או שונות מהרגיל.

וזיכרו שעוד מעט זה "עבור" ומה שיישאר זה מה שהעברנו להם בכבוד ובאהבה והיחסים שבנינו אתם, לכן שימרו על יחסים מכבדים ואוהבים, זה שווה בסוף, עשו מאמץ להסתכל על סוף הדרך גם אם באמצע יש סלעים וטלטלות.

בהצלחה
מאה קסטרו.